Destylatory

Kolumna rektyfikacyjna

Prezentowane na stronie kolumny działaja w systemie LM (Liquid Management), opartym o rozwiązanie NS (głowica Nixona Stone’a). System Liquid Management można przetłumaczyć np. jako regulację odbiorem cieczy. Rozmiar wstępnego skraplacza-deflegmatora jest dobrany do wielkości i przepustowości kolumny. Wypełnia całą komorę, w której następuje skraplanie. Warunek jaki musi być spełniony, to możliwość całkowitego skroplenia par i niedopuszczenie do wydostania się ich poza układ. Regulacja refluksu jest sterowana przepływem chłodziwa przez skraplacz i precyzyjnym, iglicowym zaworem odbioru destylatu. Zawór kontroluje ilość ponownego napływu a utrzymywany przez jego regulację stosunek odbioru do powrotu powinien być 1:4. Taki układ może być zasilany chłodziwem w obiegu zamkniętym. Poprzez zastosowanie dodatkowej chłodnicy, odbierany destylat ma temperaturę, w której można przeprowadzić pomiar uzyskanej mocy. Zaprezentowana kolumna posiada możliwość używania jej do destylacji prostej i uzyskiwania owocowo-smakowych destylatów. Obsługa aparatu destylacyjnego sprowadza sie do kilku prostych czynności i nawet osoby nie zajmujące się wcześniej procesem destylacji nie będą miały żadnych problemów z uzyskaniem oczekiwanych efektów.

Schemat

Wymiary

Czas i wydajność prowadzenia procesu

Pojemność Kega Ilość cieczy do destylacji % cieczy do destylacji Czas destylacji z podgrzaniem Kega Ilość destylatu 90% - 95%
30 litrów 25 litrów 14% 2 - 3 godziny 3,0 – 3,5 litra
50 litrów 45 litrów 14% 3 - 4 godziny 5,5 – 6,5 litra